neljapäev, mai 18, 2006

Mojito

Alul plaanisin Ave kirjatükile kommentaariks panna, aga läks nii pikaks, et panen hoopis siia üles :) Tulemas siis Mojito valmistamise retsept.

Vaja läheb:
mindi lehti
laimi
suhkrut
valget rummi
laimi mahla ja/või soodavett

Pane klaasi põhja mindi lehti - silma järgi u 5-6 lehte. Lõika juurde u 3 viilu laimi. Kata mindi lehed ja laimi viilud suhkruga. Pressi klaasipõhjas olevatest ainetest välja mahl (kokteili tegemiseks on olemas spets nui, aga kõlbab mis iganes väiksem tömbi otsaga ese). Täida klaas jääga (kasutatakse nii purustatud jääd kui -kuubikuid). Seejärel vala klaasi rumm (4-6 cl peaks täitsa ok olema). Lisa kas ainult laimi mahl või soodavesi või pane mõlemat. Sega kogu kokteil hoolega läbi või teine variant keera peale teine tiba suurem klaas ja loksuta.
Kaunistuseks lisa klaasi äärele laimi viil(ud) ja purustamata mindi leht(i).

Suhkru kogust võib ise reguleerida vastavalt sellele kui magusat kokteili soovid. Suhkru asemel võib kasutada ka suhkrusiirupit (2 osa suhkrut ja 3 osa vett) - aga suhkur on parem mu arust.
Mina eelistan kasutada jääkuubikuid ja slashina mõlemat: nii laimimahla kui soodavett - vahekord sõltub jällegi igaühe maitsemeelest.

Enjoy!

3 kommentaari:

Kadri ütles ...

ma vaatan Pirts on kuidagi pidulikul lainel ;) kõigepealt kook, nüüd mojito ...

Jüri Kaljundi ütles ...

5-6 lehte on küll vähe, pigem ikka vähemalt 12 lehte ehk 3-4 oksa.

Purustada võib lehti muuseas ka kahvliga, üks variant näeb ette just lehtede veidi ära täksimist.

Ja tavalise suhkru asemel, kuna see külmas ei pruugi lahustuda, tasub proovida tuhksuhkurt või mõnda väga peent suhkurt.

Mmm ...

Jüri Kaljundi ütles ...

Oot, miks ei soovita tuhksuhkrut?! Originaalmojito tehakse ikka valge suhkruga ning tuhksuhkur pole muud kui peenendatud suhkur, antud juhul vaid selleks, et see kergemini lahustuks. Maitset see ei mõjuta.

Põhimõtteliselt võib muidugi rafineeritud suhkru asemel kasutada toorsuhkrut, nt turbinadot või demerarat või muid pruuni suhkru sorte, see ei ole enam aga siiski puhas mojito vaid pigem üks nö "dirty mojito" alternatiive. Sama, kui kasutada kollast või tumedat rummi, mis on tugevama maitsega ning tekitab juba täitsa uut sorti kokteili. Eriti ekstreemne on juba muscovadoga.