esmaspäev, september 21, 2009

Lelystad-i lennumuuseum

Külastasime eile ilusa päeva puhul sõpradega Lelystad-i lennumuuseumi. Väljapanekus olid enamasti vanemat tüüpi lennukeid, mida siis kas reisijate veoks või siis sõja ajal kasutatud oldi. Lennuväljal seisab muide ka mööda kanaleid kohale veetud KLM-i vana Boeing 747, mida sai igalt korruselt ja kokpitist lähemalt uurida-puurida. Ei puudunud ka kodune AN-2 ning näha sai ka nö "eelajaloolisi" lennumasinaid.
Tähelepanuväärseim eksemplar oli mu meelest Lockheed Constellation L-749, mis kuuldatavasti oli kunagi CIA-le kuulunud ning sealt siis kuhugi Arizona lennukite surnuaeda jõudnud. Hollandlased olid aga usinad: leidsid masina sealt surnuaiast, tegid ta nii korda, et said selle Hollandisse lennutada. Schipholis tehti talle u 2-aastane restaureering ning nüüd seisab ta siis uhkelt seal Lelystadi lennuväljal. Lennuk muide pidavat siiani lennukõlbulik olema, aga puhtalt selle tankimine pidavat 55K EUR maksma + sertifikaadid ja muu paberimajandus. Ei tasu vist selle käitamine tõesti ära.
Minu vaieldamatult parimaks avastuseks oli aga "konn-lennuk" (õige nimega Consolidated PBY-5A Catalina):

Foto: Airliners.net
***
Pilte saab ehk millalgi ka, kui ma välja mõtlen, kuidas ma need oma telefonist kätte saan ja kui sealt ka mõni näidatav välja tuleb.

Kommentaare ei ole: