reede, jaanuar 08, 2016

Karjala pada

Seoses külmale maale kolimisega tahaksin teiega jagada kohalikku retsepti. Olgu algatuseks öeldud, et mina teen seda slow-cookeris. Seda lihtsalt sel põhjusel, et igasugused hautised tulevad selles kordi paremad kui tavalises ahjus küpsetatuna.

Ettevalmistusaeg 30 minutit. Küpsetamisaeg high reziimil 5,5 tundi. Nii et paras lõunast tiksuma panna, omi asju ajada ja siis õhtul laua taha istuda :)

4 portsjonit:
800g veise- ja sigaliha tükke (sigalihal peaks rasva ka küljes olema, et ei oleks väga taine värk ja saaks nats maitset)
2spl jahu
1-2 porgandit
1 keskmine või suurem sibul
0,5l puljongit (siga või veis), võib lihtsalt veega ka  teha
(max 0,3l õlu)
1-2 loorberilehte
soola (kui oled mugav ja kasutad puljongikuubikust tehtud vedelikku, ära soola lisa)
pipart
kartulit vastavalt sööjate isule

Kõigepealt sega lihatükid jahu, soola ja pipraga kausis. Pruunista võis. Seni kui tekib kerge koorik ja "roosat" liha enam näha pole. St ära päris läbi ikka prae.
Laota liha ühtlase kihina slow-cookeri põhja.
Lisa lihast praadimisest üle jäänud rasvale enda ära nägemise järgi hakitud (seibid, poolseibid või eriti peene hakk, sinu valik) sibul. Prae sibul klaasjaks.
Kui kasutad õlut, lisa õlu ning porksi seibid ning loorber. Lase segul keema tõusta ning hauta ca 5min.
Lisa pannilt tulnud kraam järgmise kihina lihale. Jällegi nii, et oleks ühtlaselt liha peal.
Kui sa õlle ei kasutanud, siis laota ühtlaselt porgandiviilud sibula peale.
Kõige peale lao kartul. Ma lõikan kartuli tavalisel laiadeks seibideks või neljaks sektoriks.
Vala peale puljong. Vedelikku peaks olema nii palju, et kõike päris ära ei kata, aga pealt vaadates on vedelikku näha.
Küpseta slow-cookeris high rezimiga 5,5 tundi.

Kartulit võid ka eraldi juurde keeta, siis läheb puljongit vähem. Keedukartuli võib ka kartulipüreega asendada.

Veise ja sea suhe võiks olla kas 50:50 või 40:60

Head isu!

Kommentaare ei ole: